Hej då USA!
Nu sitter vi på flygplatsen och väntar på att borda. Vi kommer att flyga direkt från Los Angeles till Köpenhamn och det tar 10h 40min.
Vi har lämnat tillbaka vår hyrbil och har totalt kört hela 328 mil under våra 3 veckor här i USA. Det är ungefär som att köra från Luleå till Rom. Att ha bil har varit en oerhörd frihet och vi har fått se mycket som vi inte kunnat uppleva utan bil. 
Vi landar i Köpenhamn imorgon (lördag) och lär vara hemma i Helsingborg under eftermiddagen/tidig kväll. 
(null)

Kuriosa 

Efter tre veckor i USA tänkte vi att det kunde vara kul att dela med oss av saker vi lagt märke till här som vi tycker är annorlunda.


Trafiken:

Innan vi åkte till USA läste vi att det enda som skulle skilja sig från de svenska reglerna var att man får lov att svänga höger fast än det är rött(istället gäller väjningsplikt då). Detta är en smidig regel då det många gånger är fritt att köra höger och det är skönt att slippa stå och vänta. 

De har någon förkärlek till flervägsstopp och det finns hur många sådana som helst i alla städer och byar vi varit i. De använder sig knappt av väjningsplikt förutom att bilister har väjningsplikt mot gångtrafikanter vid övergångsställe. De använder inte heller huvudledskyltar (inte vad vi sett i alla fall) utan kör istället på flervägsstopp. Vid flervägsstoppen upplever vi att den som känner för att köra först gör det och inte högerregeln eller först stannat, först att köra. 

De visar mycket hänsyn i trafiken när man exempelvis behöver byta fil. De släpper i stort sätt alltid in en snabbt. 

Vad vi upplevt har de få rondeller och det är ingen som blinkar i rondellerna. Vi såg till och med en bil som i rondellen stannade och släppte in andra bilar, vilket gör att man tappar syftet av en rondell. 

Som gångtrafikant upplever vi att bilisterna alltid stannar vid övergångsställen och släpper fram en. Men något som vi inte visste att vi var vana vid är ljudet vid ett övergångsställe vid ett rödljus. De snabba eller längre pipljuden som indikerar om det är grönt eller rött, dessa ljud saknas här och i början stod vi länge innan vi reagerade på att det var grönt, men nu har vi lärt oss att vi måste hela tiden stå och titta på gubben tills den skiftar från rött. 


Bensinen:

Även om bensinen stigit i pris i USA på senaste tiden och även om dollarn står högt just nu är bensinen för oss sett billig. 

Vi tankar en full tank på 40$ vilket blir under 400kr. 


Uber/Lyft: 

Uber och Lyft är för er som inte vet, ett sätt att transportera sig, ungefär som taxi men där man åker med privatpersoner i deras bilar. Man bokar bilen + förare via mobilen och vet i förväg vad det kommer att kosta, det är dessutom mycket billigare än taxi. I Sverige finns Uber bara i Malmö, Göteborg och Stockholm i dagsläget. I alla städer vi besökt har det funnits både Uber och Lyft och vi tycker att det är ett mycket smidigt sätt att transportera sig om man inte vill köra själv. 


Enheter:

I USA använder de sig av miles per hour gällande hastighet. Alla andra måttenheter är också annorlunda, för längd är det: miles, feet, inches ovs. För vikt är det ounce, pound ovs. För grader använder de Fahrenheit. Det finns inget enkelt sätt att översätta enheterna till våra enheter då det inte är jämna tal att dividera eller multiplicera med. Enheterna är inte heller lika smidiga som dem vi använder där det går 10, 100 eller 1000 av en enhet för att komma upp till enheten ovan. Mellan enheterna i USA är det inte lika lätt, ex mile består av 5280 feet, en foot är 12 inches ovs, mycket rörigt.


Hemlösa:

Det är betydligt fler hemlösa i de städer vi besökt i USA än i Sverige. På vissa plaster slår de läger längs trottoarerna. Vi upplever att många av de hemlösa här är höga på både det ena och det andra och att de därför beter sig oberäkneligt. Vi har därför i vissa fall tagit en Uber eller Lyft inom städerna på sträckor där vi egentligen kunnat gå. 

Vi har också i förväg valt hotell i områden där vi läst oss till att det ska vara lugnare. Med Google och sunt förnuft kommer man långt. 


Dricks:

I USA måste man dricksa på alla serviceyrken för att enkelt förklara det. Detta innebär exempelvis att på alla restauranger (utom snabbmatskedjor som McDonalds osv) måste man dricksa minst 15%, detta för att många i restaurangbranschen endast har lön via dricks. På vissa restauranger får man en guide på hur mycket dricks de förväntar sig och på andra från man räkna ut det själv. 

Det finns en hel radda till som man ska lämna dricks till, bland annat städaren på hotellet, personen som kör fram bilen om en sådan finns på hotellet, taxiresor, om man klipper sig ska de ha dricks osv osv. 

För oss känns det väldigt ovant att vara tvungen att dricksa då det inte är ett måste hemma utan något vi gör för att visa uppskattning ex att serveringspersonalen eller maten varit bra. 


Moms/tax: 

Alla priser anges utan moms. Momsen är inte lika hög som i Sverige utan varierar mellan ca 7-9% vad vi sett. 

Restaurangbesöken springer därför lätt iväg i pris då man till totalsumman måste tänka in både dricksen och momsen. 


Priserna:

Med dagens höga dollarkurs blir det mesta ungefär som hemma i prisväg. Att äta på en snabbmatskedja är ungefär som hemma men att äta på restaurang är ungefär en halv gång dyrare än hemma. Som jag skrev innan är bensinen billigare. Boende är ungefär som hemma och det samma gäller att handla i mataffär. De amerikanska klädmärkena är billigare än hemma men inte extrembilliga.


Snabbmat:

Det har blivit en del snabbmat på resan och den kedja vi tyckt bäst om är Taco Bell. Den kedja vi tyckte minst om (och faktiskt inte vill äta på någon gång igen) är KFC. 


Vattnet:

Majoriteten av kranvattnet är klorat, på vissa orter så mycket att vi inte klarat av att dricka det utan att direkt jämföra det med en kallsup i en pool. Vi har därför köpt flaskvatten och undvikt kranvattnet. På restaurangerna som har läskautomater borde läsken knappt få kallas via sitt märke (ex Cola, 7up osv) då de i många fall smakar som klor med sötningsmedel. 


Folket: 

Vi upplever amerikanerna som väldigt trevliga och mer sociala än svenskar är överlag. De är i regel väldigt hjälpsamma och artiga. 



Även om det finns skillnader är de överlag små. Det är inga större kulturkrockar mellan amerikanerna och oss vad vi hunnit lägga märke till. 

Vi har haft en fantastisk resa!! USA har så mycket att erbjuda, allt från storstadsmyller till storslagen natur. 


Hoppas att ni tyckt att det varit roligt att följa vår resa! Vi ses här på bloggen nästa gång vi gör en långresa, då bär det troligtvis av till Sydamerika!